انواع نابالانسی در ماشین آلات دوار
نابالانسی عبارت است از توزیع غیر یکنواخت جرم حول محور تقارن روتور.در استاندارد ISO نابالانسی بدین صورت تعریف شده است:وضعیتی در روتور که در اثر انتقال ارتعاشات حاصل از نیروهای گریز از مرکز به بیرینگها، ایجاد میشود. تصحیح این توزیع نا متقارن جرم در روتور را بالانسینگ می گوییم. در حقیقت بالانسینگ خطاهای ناشی از ساخت معیوب را پوشش می دهد.
نمونه هایی از نابالانسی : پروانه نامتعادل و توزیع ناهموار سیم پیچ الکتریکی
یکی از عوامل ارتعاش در ماشین های دوار نابالانسی می باشد . عدم تعادل وضعیتی است که در آن محور چرخشی شفت و محور توزیع وزن (جرم خط مرکزی) به دلیل توزیع ناهموار جرم در اطراف خط مرکزی شفت دوار منطبق نیستند.
آنها سه نوع عدم تعادل جرم هستند:
- عدم تعادل ایستایی ( نابالانسی استاتیک)
- عدم تعادل کوپلی ( نابالانسی کوپل)
- نابالانسی دینامیکی ( ترکیب موارد ۱ و ۲)
عدم تعادل ایستا ، که به نام نابالانسی استاتیک نیز شناخته می شود، زمانی رخ می دهد که یک نقطه سنگین روی روتور در نقطه میانی بین یاتاقان هایی که روتور را نگهداری می کنند، قرار گیرد. در عمل، عدم تعادل استاتیکی در روتورهایی که نسبت به قطرشان کوتاه هستند، دیده می شود. عدم تعادل ایستا با محور توزیع وزن موازی با محور چرخشی مشخص می شود.
نابالانسی کوپل زمانی رخ می دهد که نقطه مرکزی محور توزیع وزن با مرکز نقطه محور چرخشی منطبق باشد. این وضعیت باعث می شود که روتور در حین چرخش یک حرکت تکان دهنده از ابتدا به انتها ایجاد کند. عدم تعادل کوپل با عدم تعادل استاتیک متفاوت است: اگر بین ۲ مرکز بدون اصطکاک پشتیبانی شود، همیشه با نقطه سنگین در پایین ترین نقطه استراحت می کند، در حالی که روتور با عدم تعادل زوج در نقاط تصادفی استراحت می کند. عدم تعادل زوج توسط محور چرخشی که مرکز ثقل را در محور توزیع وزن قطع می کند، مشخص می شود.
عدم تعادل دینامیک، که به نام نابالانسی دینامیک نیز شناخته می شود، زمانی رخ می دهد که محور چرخشی و محور توزیع وزن اصلاً همدیگر را قطع نمی کنند. این ترکیبی از عدم تعادل استاتیک و زوج است و معمولاً عدم تعادل در ماشینهای دوار مشاهده میشود. عدم تعادل دینامیکی با محور توزیع وزن مشخص می شود و محور هندسی اصلاً قطع نمی شود.می توان گفت تمام روتورها دارای نابالانسی دینامیکی می باشند و نابالانسی صرفا استاتیک یا کوپل وجود خارجی ندارد.
همیشه می توانید با اندازه گیری زاویه فاز در دو بیرینگ در جهت افقی یا در جهت عمودی وضعیت نابالانسی سیستم را مشخص کنید. اینکه چند درصد از نابالانسی سیستم حالت کوپل و چند درصد نابالانسی استاتیک می باشد. ( در تصمیم گیری بالانس تک صفحه یا دو صفحه کمک می کند.)
اینها دلایل متعددی هستند که باعث می شود ماشین نابالانس باشد:
- خوردگی یا فرسایش روتورها
- توزیع جرم نامتقارن در روتور(ناهمسانگردی مواد)
- رسوب کثیفی روی روتورها
- عیوب ساخت
- عیوب مواد به دلیل حفره ها، حباب ها، مواد خارجی و غیره
- روتورهای خارج از مرکز
- فن های ترک ایجاد شده / فن های آسیب دیده
- سوراخکاری نادرست و نامتقارن
- خطاهای ماشینکاری